CVI: inimesed tunnevad Su juba kaugelt ära, aga Sinu ettevõtte kaubamärgi?

Me kõik eristume teistest: mida selgemat stiili järgime, seda kaugemalt meid ära tuntakse. Ja see tundub iseenesestmõistetav. Ometi kiputakse aeg-ajalt ära unustama, et ka kaubamärk vajab oma äratuntavat nägu, et konkurentsis silma paista. See nägu, visuaalne identiteet ehk CVI ongi meie tänane teema.

visuaalne identiteet ehk CVI

CVI brändi identiteedi keskmes

Brändi luues või arendades tuleb esmalt välja töötada selle laiem identiteet, mis seob kaubamärgi tervikuks. Brändi identiteet sisaldab ettevõtte väärtusi, missiooni, hääletooni ja sõnakasutust, stiilijuhiseid, ainulaadset väärtuspakkumist, visuaalset külge ja palju muud – kõike, mis tekitab klientides tundeid ja mis seostub nende jaoks just Sinu kaubamärgiga. Visuaalne identiteet on brändi identiteedi üks tähtis osa, selle visuaalne külg.

Hästi väljatöötatud bränd tekitab inimestes tundeid. Näiteks peetakse Volvot väga turvaliseks, usaldusväärseks, mugavaks. Piisab juba Volvo logo nägemisest – autot ennast ei pea silmapiiril olemagi –, kui enamiku inimeste jaoks meenuvad need positiivseid emotsioone tekitavad omadused. See on pika aja jooksul jutustatud loo, end tõestanud toodete ning ka selge ja järjepideva CVI ühine saavutus.

Muide, kas teadsid, et järjepidevatel kaubamärkidel on 3,5 korda suurem tõenäosus inimestele silma jääda kui ebajärjepidevatel kaubamärkidel? Ja siin mängib visuaalne külg väga suurt rolli.

Volvo näitele võime järjeks tuua nii Amy Winehouse’i jõulise lainerijoone ja Donald Trumpi oranži tuka, Bolti helerohelise ja AirBnB roosa korporatiivvärvi, Google’i ja Samsungi päris oma fondi jne. Neid nähes ei ole sõnu justkui enam vajagi.

Ettevõtte visuaalne identiteet koosneb seega paljudest elementidest, mis loovad ettevõtte ühtse ja äratuntava visuaalse näo.

See on terviksüsteem, kuhu kuuluvad näiteks logo ja värvipalett, pildid ja graafika, animatsioonid, ikoonid ja nupud, tüpograafia. Kasutamaks kõigis kaubamärgiga seotud kujundustest ja materjalides – nii kodulehel ja sotsiaalmeedias, pakendites ja kauplus(t)e disainis, vormiriietuses ja reklaamkingitustes kui ka flaierites, brošüürides, väli- ja trükireklaamides – neid kindlaks määratud baaselemente, on mõistlik visuaalne identiteet vormistada stiiliraamatuna. Nii on ühtseid reegleid lihtne järgida igaühel, kes puutub firmas kokku brändi mis tahes materjali loomise, sisseostmise või esitlemisega.

Miks näha vaeva konkreetse CVI määratlemisega?

Tugev CVI on tähtis mis tahes arenguetapis ja suuruses organisatsioonide jaoks: start-up’idele ja suurettevõtetele, MTÜ-dele, valitsusasutustele, koolidele-ülikoolidele jne. Põhjuseid selleks on nii mõnigi:

  1. Eristumine konkurentidest. Oma väärtusi, isikupära ja pakkumisi ainulaadsete ja meeldejäävate visuaalsete elementide kaudu selgelt edastades saad turul välja tuua oma niši ja kõnetada soovitud sihtrühma.
  2. Brändi äratundmine. Tugev visuaalne identiteet aitab Sinu kaubamärgil turul silma paista ja muutuda klientidele kergesti äratuntavaks. Näiteks firma logo, värvide ja tüpograafia järjepidev kasutamine eri kanalites tugevdab kaubamärgi identiteeti ja parandab selle nähtavust.
  3. Usalduse tekitamine. Hästi läbimõeldud CVI-ga näitad oma professionaalsust ning see tekitab klientides, investorites ja teistes sidusrühmades usaldust. Ühtne ja lihvitud visuaalne identiteet võib avalikkuse silmis ettevõtte mainet tõsta.
  4. Tugevam side klientidega. Visuaalsed elemendid, nagu logod ja kujutised, võivad tekitada positiivseid emotsioone ja tekitada teatud ühtekuuluvustunnet. Nii on suurem tõenäosus, et Sinu klientidest saavad püsikliendid ja ka omamoodi brändi saadikud.
  5. Kulude kokkuhoid. Luues selged kujundusreeglid, on mis tahes bränditud esemeid ja turundusmaterjale disainida ja toota palju lihtsam, mistõttu saad aega kasutada tõhusamalt ja kulusid kokku hoida.

Milline aga on hea CVI?

Et ettevõtte visuaalsel identiteedil oleks soovitud mõju, peab see brändiga sobituma nagu sukk ja saabas. Advokaadibüroo nägu on klassikalisem ja rangem, et näidata asjatundlikkust väga keerulises ja täpsust nõudvas valdkonnas. Smuutibaar on eeldatavalt palju lustlikum, mängides klientide soovile proovida uusi ja põnevaid maitseid.

Nagu varem mainitud, peab CVI olema eristuv, samuti võimalikult ajatu, kuid samas kohandumisvõimeline, et seda saaks aja jooksul suuremaid kannapöördeid tegemata uuendada. Kohandatav tähendab samas ka paindlikkust, sest samu reegleid järgides peab olema võimalik materjale luua väga erinevatesse kanalitesse, alates visiitkaartidest kuni veebi ja välireklaamideni, eri turgudele ja kontekstidesse. Näiteks oleks ideaalne, kui läbiv CVI käiks ettevõttega kaasas nii algusaastatel, aga ka siis, kui firma on juba suurusjärkude võrra kasvanud.

Paindlikkuse kõrval aga tuleb siiski tagada piisav järjepidevus, et kaubamärk oleks kõikjal äratuntav ja tekitaks vaatajates usaldust, mitte segadust.

Viis sammu tugeva CVI-ni

  1. Niisiis tuleb esmalt paika panna brändi identiteet. Loe selle kohta lähemalt näiteks ühest meie varasemast blogiartiklist.
  2. Seejärel loo lugu, mida soovid sihtrühmale jutustada. Inimesed mäletavad lugusid paremini kui üksikuid infokilde, mistõttu keskendu visuaalses identiteedis loole. Näiteks Dove jutustab väga mitmepalgelisi modelle kasutades suurepäraselt oma lugu kõigile mõeldud nahahooldustoodetest.
  3. Anna loole kujunduspõhimõtteid kasutades vorm ja loo sellele majasiseste CVI reeglite kaudu raamistik. Kui eelmise kahe sammuga tulid võib-olla ise edukalt toime, siis siin otsitakse tihtilugu disaineri abi, sest nüüd tuleb hästi tunda kujunduspõhimõtteid. Visuaalid mõjutavad suuresti seda, kuidas inimesed kaubamärki tajuvad. Seega on tähtis siin suuremaid prohmakaid vältida.
  4. Taga järjepidevus. Mida suurem on bränd, seda raskem on sellest nõudest kinni pidada. Kõige lihtsam on siin toetuda stiiliraamatule, loomulikult, kui oled selle kirja pannud.
  5. Arvesta CVI-d rakendades kanalitega, sest eri meediumides paistavad visuaalid erinevalt. Näiteks võib prinditud logo tunduda tumedam kui ekraanil. Et kõik elemendid mõjuksid eri kanalites ikka üht moodi, on parem usalda ka see ülesanne disainerile.

Sina muutud ja turg muutub ehk CVI värskendamine

Kogu turunduses on üldiselt vaid üks väga püsiv nähtus – keskkonna pidev muutumine. Seetõttu tuleb ka visuaalset identiteeti luues arvestada, et seda on vaja jooksvalt värskendada. Jälgi, kuidas Sinu kaubamärk toimib, mida arvavad sellest kliendid, mida teevad konkurendid ja kuhu suundub ettevõte ise, ning kohanda brändi nägu sellele vastavalt. Püüa mitte teha liiga suuri muudatusi, et säilitada järjepidevus, kuid kui vaja, lase vanast lahti ja liigu hoopis uues suunas (vt näiteks Bolti näidet).

Mis punktis oled praegu Sina oma kaubamärgi visuaalse identiteedi arendamisel? Kas oled seda alles loomas või tunned, et oleks aeg mõningaseks värskenduskuuriks? Olgu seis milline tahes, pea meeles, et Hundredi tiimis oleme Sinu jaoks alati olemas. Kirjuta meile aadressil hello@hundredagency.eu ja käärime käised üles!