Digireklaam – palju enamat kui vaid bänner või reklaamvideo

Digitaalne turundus tekitab klientidega 50% rohkem suhtlust kui traditsiooniline turundus. See on suuresti tingitud faktist, et digiturunduses saab kliente täpsemalt sihtida ja digireklaamid on tavareklaamidest paremini konkreetsetele sihtrühmadele kohandatud. Mida kõike aga hõlmab enda all mõiste „digireklaam“?

Nagu nimigi ütleb, tähendab see kõiki promotegevusi, mida tehakse digitaalsete kanalite ja tehnoloogiate abil, kasutades internetti, arvuteid, nutitelefone, tahvelarvuteid. Kui esimesena tulevad digireklaamile mõeldes tavaliselt silme ette bännerid ning lühemad ja pikemad reklaamvideod, siis tegelikult on eri formaate väga palju. Vaatame neid nüüd lähemalt. Samuti võrdleme seekord digi- ja traditsioonilist reklaami ning toome välja nende peamised eeliseid.

digireklaam, digitaalne turundus

Laia haardega digireklaam

Digireklaamil on väga palju eri liike. Neist kümme levinuimat on järgmised:

  1. Otsingumootori reklaam on seotud teatud märksõnade või fraasidega. Kui kasutajad neid otsingumootorites otsivad, ilmuvad spetsiaalselt märgistatud reklaamid otsingutulemuste lehele.
  2. Sotsiaalmeedia reklaam kujutab endast mitmesugust promo eesmärgil loodud sisu, mida jagatakse sotsiaalmeedia platvormidel – Facebookis, Instagramis, X-is, LinkedIn’is, Pinterestis, TikTokis jm – ettevõtte lehel või näidatakse neis keskkondades tasulise reklaamina.
  3. Sisuturundus keskendub sihtrühma jaoks järjepidevalt väärtusliku ja asjakohase sisu loomisele ja levitamisele, et potentsiaalsete klientidega suhteid luua ja tugevdada. Sisu võib hõlmata blogipostitusi, videoid, infograafikat, podcast’e ja palju muud.
  4. Meiliturundus tähendab uudiskirjade, sooduspakkumiste, tootevärskenduste jms saatmist inimeste rühmale e-posti teel. E-posti turunduskampaaniad on sageli isikupärastatud ja segmenteeritud, et kliente enam kaasata ja saavutada paremad konversioonimäärad.
  5. Omareklaamid ehk native advertising on reklaamid, mille vorm ja stiil meenutavad avaldamiskanali oma, sulandudes ülejäänud sisusse ja olles seetõttu loomulikumad ja vähem pealetükkivad.
  6. Partnerturundus tähendab, et ettevõtte eest teeb viitelinkide kaudu reklaami keegi kolmas, kas üksikisik või teine ettevõte. Tekitatud liikluse või müügi suurendamise eest saab selline partner vahendus- või komisjonitasu.
  7. Suunamudijate turunduses teeb ettevõte koostööd märkimisväärse jälgijaskonnaga inimestega, kes firma tooteid ja teenuseid oma sotsiaalmeedia kontode, blogide jm digikanalite kaudu jälgijatele soovitavad.
  8. Otsingumootori optimeerimine (SEO) hõlmab veebisaidi optimeerimist, et olla otsingumootori tulemuste lehtedel võimalikult kõrgel kohal. SEO alla kuuluvad näiteks märksõnade analüüs, kodulehe optimeerimine, linkide ja kvaliteetse sisu loomine.
  9. Mobiiliturundust, mille alla kuuluvad mobiilisõbralikud veebilehed, mobiilirakendused, SMS-turundus ja rakendusesisesed reklaamid, kasutatakse selleks, et jõuda inimesteni, kes tarbivad meediat ja teevad sageli ka oste mobiiltelefonis või tahvelarvutis.
  10. Taasturundus kujutab endast sihitud reklaamide näitamist kasutajatele, kes on varem käinud ettevõtte veebilehel või kaubamärgiga veebis kuidagi kokku puutunud, eesmärgiga nad tagasi tuua ja panna ostu sooritama.

Palju eeliseid …

Kõiki neid digivõimalusi ühendab mitu kasulikku omadust: nad on traditsioonilisest reklaamist ehk tele-, raadio-, print- ja välireklaamist, otsepostist jms interaktiivsemad, kulutõhusamad ja paindlikumad.

Kasutajad saavad reklaame klõpsata, et saada lisainfot, külastada veebilehte, sooritada ostu jm, ning interaktiivse sisuga või ka ettevõtte esindajatega suhelda. Seega on kasutajad digitaalsetes turunduskanalites ka rohkem kaasatud, mis aitab kliendisuhteid luua ja hoida.

Kampaania ROI on üldjuhul parem, sest soovitud kliente saab paremini sihtida ja neile on võimalik suunata isikupärastatud sõnumeid. See aitab saavutada paremaid konversioonimäärasid. Samuti on võimalik tulemusi reaalajas jälgida, vajaduse korral reklaame muuta, eri variante testida ja optimeerida nii sisu, sihtimiskriteeriume kui ka eelarvet.

Laiema haardega ettevõtete jaoks ei ole vähetähtis ka see, et digireklaamiga on võimalik jõuda kasutajateni kas või teisel pool maakera.

Kuid on ka agasid

Traditsiooniline reklaam võib teatud eesmärkidel ja olukordades olla efektiivsem kui digitaalne turundus.

Kuigi digiturundus aitab brändi veebis nähtavaks teha ja nähtavust parandada, toimub suurem osa brändi­teadlikkuse arendusest ikkagi teles, mille osa on vähemalt USA-s koguni 72%. Inimesed on palju parema meelega nõus toodet ostma, kui nad on seda enne teles näinud.

Samuti peetakse traditsioonilist meediat paljudes kohtades ikka veel usaldusväärsemaks kui digikanaleid. Kõige enam usaldatakse print- ja telereklaami, järgnevad otsepost, raadio ja välireklaam.

Ka vanema sihtrühma tabamiseks ei pruugi veeb olla kõige parem lahendus, sest nad ei ole digikanalite kasutamisel tihtipeale nii vilunud kui nooremad ega veeda veebis ka nii palju aega.

Traditsioonilist reklaami tasub eelistada ka teatud toodete-teenuste promos. Nendeks on näiteks erinevad üritused, tooted, mille materjali soovivad kliendid enamasti ise näha või katsuda, luksustooted ning ka teatud nišitooted.

Ürituse reklaam tänavapildis jääb kohalikele hästi silma ja aitab publikut kasvatada. Luksusbrändide reklaam parimates ajalehtedes, klantsajakirjades ja prestiižsetel üritustel tekitab eksklusiivsustunnet, mida ei pruugi ainult digikanalites saavutada. Mööblipoed kasutavad tihti otseposti ja tootekatalooge, et klient saaks tooteid kodus paremini ette kujutada või ka näiteks materjale katsuda. Teatud nišitoodete pakkujatel aga on mõistlikum teha reklaami mõnes traditsioonilises meediaväljaandes, mida sektoris aktiivselt jälgitakse, või siis saata kitsale ringile otseposti.

Seega tasub traditsioonilist ja digireklaami kasutada üheskoos ning panna nii ühest kui ka teisest enda jaoks kokku mitut lahendust hõlmav kombinatsioon.Kui vajad õige retsepti kokkupanemisel ja koostisainete täpsel doseerimisel abi, võta julgesti ühendust Hundredi meeskonnaga.