Mida pidada silmas musta reede turunduskampaania tegemisel?

Viimastel aastatel on USA-st alguse saanud mustast reedest ka Eestis kujunenud jõuluostude buumi avapauk. Võiks ju arvata, et inimesed tulevad siis oste tegema nii või naa, piisab vaid väiksest sooduskampaaniast. Tegelikult aga on konkurents sel perioodil eriti tihe, mistõttu tuleb peale pakkumiste seista hea selle eest, et kliendi teekond oleks sujuv ja meeldiv alates esimesest kokkupuutest kuni kauba kättesaamise ja järelteeninduseni.

Mida pidada silmas musta reede turunduskampaania tegemisel

Timmi kodulehte

Et koduleht ja e-pood annaksid häid tulemusi, tuleb püüelda selle poole, et külastaja oleks lehel hästi kaasatud, veetes sellel piisavalt aega ja saades impulsi ka ost sooritada. Kuidas seda teha? Siin on Sulle peotäis kasulikke nippe.

  1. Lihtne navigeerimine. Jälgi, et menüüd oleksid intuitiivsed ja loogilised, kasuta selgeid pealkirju. Samuti anna kliendile võimalus soovitud toodet või teenust otsida, lisades hästi toimiva otsingu.
  2. Kiire leht. Keegi ei taha surfata aeglasel kodulehel. Kiireks ja mõnusaks lehitsemiseks kasuta tihendatud pilte, vaata, et lehel ei oleks ebavajalikke skripte ega pistikprogramme, kasuta CDN-i ehk edasta kasutajale sisu talle kõige lähemal asuvatest serveritest.
  3. Üheselt mõistetav ja kaasahaarav koduleht. Saidile jõudes peab klient hetkega aru saama, mida talle pakud. Selleks kasuta peale loogilise ülesehituse ka kvaliteetseid visuaale ja videoid. Lisa lehele ka selged üleskutsenupud (CTA), et julgustada külastajaid tooteid-teenuseid lähemalt uurima.

Et sisu oleks kliendi jaoks väärtuslik ja kaasahaarav, jaga infot blogiartiklites, kasuta toodete või teenuste esitlemiseks videoid ja infograafikat, vajadusel ka kalkulaatoreid, konfigureerimislahendusi ja küsitlusi, mis aitavad sobivaid tooteid-teenuseid välja valida.

  1. Põhjalikud toote- ja teenuslehed. Pühenda igale tootele ja teenusele oma leht, kus kirjeldad lähemalt selle omadusi, näitad tooteid eri nurkade alt, tood selgelt välja hinnad ja allahindlused ning avaldad ka klientide arvustused, et tagada usaldusväärsus.
  2. Tõestatud usaldusväärsus. Usaldust loob ka see, kui tood lehel selgelt välja, kuidas teiega ühendust võtta: telefoninumber, e-posti aadress, chat’i nurk. Samuti lisa nähtavale kohale turvasertifikaadid, info garantiide kohta ning eraldi leht „Meist“, tutvustades ettevõtte ajalugu, missiooni ja väärtusi.
  3. Sujuv ostukogemus. Kui pakkumine on hästi välja toodud ja usaldus loodud, tuleb mõelda ka mugavale ostu sooritamisele. Too tooted ostukorvis selgelt välja, muuda need klikitavaks, et klient saaks soovi korral hõlpsalt uuesti tootelehte vaadata. Tee lihtne kassaleht, kus küsid vaid vajalikku infot. Ära sunni klienti end registreerima ja paku võimalust vormistada ost ka külalisena. Samuti paku erinevaid kauba kättesaamis- ja maksmisvõimalusi.
  4. Hoitud tunne pärast ostu. Saada kliendile tellimuse kohta sõbralik ja selge kinnitusmeil. Hoia teda saadetise käekäiguga kursis: pakk on välja saadetud, jälitamislink, eeldatav saabumiskuupäev jne. Võid julgelt küsida ka tagasisidet, et seda siis kodulehel jagada.

Et lehel liiklemise kohta koguneb palju andmeid, pane need enda kasuks tööle ja analüüsi, kui hästi või halvasti leht töötab. Katseta eri paigutuste, CTA-de ja sisuga, et näha, mis toimib kõige paremini, ja optimeeri lehte vastavalt tulemustele.

Samuti ära unusta, et leht peab töötama nii arvutis kui ka mobiilsetes seadmetes: telefonides ja tahvelarvutites. Tänapäeval tehakse juba üle poole ostudest just mobiilis ja selle osatähtsus järjest kasvab, seega on mobiilisõbralik leht ülioluline.

Tee korralik digikampaania

Nii, koduleht toimib. Kuidas edasi? Tubli turundajana oled musta reede ja jõulukampaania arvatavasti juba suures osas ette valmistanud. Loodan, et muude kanalite kõrval oled piisavalt rõhku pannud ka digikanalitele, sest olgu ülejäänud kampaania kui hea tahes, parimate tulemuste saavutamiseks on vaja seda läbimõeldult toetada ka veebis. Siin on võimalik reklaame kõige edukamalt sihtida ja mis võiks mõjuda tõhusamalt kui see, et Sinu reklaame näevad inimesed, kes neid ka näha tahavad.

digikampaania analüütika

Seega, jaga kliendid demograafiliste andmete, asukoha, eelistuste, huvide, käitumise või ostuajaloo põhjal segmentidesse. Siin on abiks teie kodulehel ja sotsiaalmeediakanalites toimunud varasem liiklus, klientide seas korraldatud küsitlused, turu-uuringud jms. Kui eelistatud kliendiprofiilid on paika pandud, kohanda reklaamid neile vastavaks, sihi Sinu kliendisegmentide seas populaarsetes digikanalites just soovitud inimesi ja alusta kampaaniat.

Ära unusta ka taasturundust ehk taassihtimist, millest rääkisime möödunud korral. Samuti tuleb kiirel müügiperioodil olla valmis aktiivsemalt klientidega suhtlema ja olla sotsiaalmeediakontodel sageli nähtav. Miks mitte teha koostööd ka asjakohaste suunamudijatega. See kõik suurendab klientide usaldust, mis omakorda aitab kasvatada müüki.

Kampaania ajal aga jälgi jooksvalt tulemusi. Andmeid ja tagasisidet analüüsides saad kiiresti reageerida ja tegevusi kohandada, et veel selle aasta lõpus edukamalt tegutseda, aga ka järgmisteks aastateks kasulikku sisendit saada.

Sel aastal on must reede 24. novembril. Niisiis on viimase lihvi andmiseks veel pisut aega. Kui soovid teada, mis seisus on teie sotsiaalmeedia- ja kodulehed, võta meiega ühendust! Hundredi spetsialistide tiim aitab kitsaskohad üles edukalt leida ja pakub neile ka lahendusi, et saaksid juba selle aasta jõulude ostumöllust maksimumi võtta.