Tolmu pühkimine SEO strateegialt

Otsingumootorite optimeerimist ehk SEO-d (Search Engine Optimation) kasutavad tänapäeval juba väga paljud ettevõtteid, kes soovivad veebis nähtavad olla. Tihtipeale aga võetakse seda ühekordse tegevusena, mis peaks märksõnade, metaandmete jms paikapanemise järel veebilehele igavesest ajast igavesti tasuta liiklust tooma. Tegelikult tuleks SEO strateegia siiski aeg-ajalt üle vaadata.

otsingumootorite optimeerimine

Kodulehe otsingumootoritele optimeerimise peamine eesmärk on parandada selle nähtavust, et suurendada lehe külastajate arvu loomulikul moel, tuues tasuta liiklust ja parandades äritulemusi. USA SEO turundusettevõtte BrightEdge andmetel tuleb jaemüügi, meedia ja meelelahutuse, äriteenuste, tehnoloogia/interneti ja hotellinduse tuludest 40% orgaanilisest liiklusest kodulehel.

93% veebikogemustest aga saavad alguse otsingumootorist (peamiselt Google’i otsingutest, piltidest ja kaartidest). Seega ei saa otsingumootorite tähtsust alahinnata, vaid tasub pingutada, et olla ettevõtte potentsiaalse kliendibaasi otsingutes võimalikult kõrgel positsioonil.

Mille järgi kodulehti otsingumootorites järjestatakse?

Maailma suurima turuosaga otsingumootor Google kasutab veebilehtede otsingutulemustes järjestamiseks enam kui 200 tegurit. Neist kümme suurema kaaluga on:

  • kvaliteetne ja asjakohane sisu;
  • mobiilisõbralikkus;
  • kasutajakogemus;
  • laadimiskiirus;
  • optimeeritus;
  • vanus/autoriteetsus;
  • siselinkide hulk;
  • lehele viivate välislinkide hulk;
  • sotsiaalsed signaalid;
  • turvalisus ja ligipääsetavus.

Samas, et mõista paremini kasutajate vajadusi ja tagada paremad otsitulemused, muudab Google (ja ka teised otsingumootorid) oma algoritme iga kahe-kolme kuu tagant, mistõttu tuleb selleks, et SEO hästi toimiks, olla muudatustega kursis ja oma kodulehte vastavalt uuendustele kohendada.

otsingumootoritele optimeerimine

SEO ja tehisintellekt

Ka tehisintellekt (AI) kui viimase aja trend on otsingumootori optimeerimisele avaldanud märkimisväärset mõju, muutes seda, kuidas otsingumootorid veebisisu mõistavad ja järjestavad.

Nii aitab AI otsingumootoritel välja töötada täiustatud algoritme, mis suudavad paremini mõista veebisisu konteksti ja asjakohasust ning kasutaja kavatsusi, samuti pakkuda täpsemaid otsingutulemusi. Tehisintellekti abil hinnatakse ka kasutajakogemuse mõõdikuid, näiteks mobiilisõbralikkust, laadimiskiirust, AI-põhiste tehnoloogiate, vestlusrobotite jms olemasolu veebilehtedel – kõike seda, mis võiks muuta kogemuse külastajale meeldivamaks, isikupärasemaks ja interaktiivsemaks.

Ka juba mainitud häälotsingute juurpõhjus on tehisintellekt. Inimesed kasutavad järjest enam virtuaalseid assistente – näiteks Siri, Alexa või Google Assistant – ja seegi mõjutab info otsimist. Häälotsingud kipuvad olema pikemad ja jutukamad. Veebilehed, mis mõistavad ja optimeerivad häälotsinguid, jõuavad paremini otsijate kõrvu.

Kasvava mobiilikasutuse ja häälotsingute valguses on eriti tähtsaks muutunud kohalik SEO. Paljud inimesed kasutavad nutitelefoni lähedal asuvate ettevõtete otsimiseks või häälassistendilt soovituste küsimiseks. Kui optimeerid oma veebilehe nii, et kohalikud märksõnad tulevad hästi välja, ilmub sinu ettevõtte suure tõenäosusega ka mobiili- ja häälotsingu tulemustes. Ja usu, see tasub end kuhjaga ära, sest Google’i andmetel läheb 76% telefonist kohalikku ettevõtet otsinud inimestest päeva jooksul firma esindusse kohale, 28% kohalikest otsingutest aga viivad lõpuks ka ostuni.

Tehisintellekt aitab otsingutulemusi ka isikupärastada, analüüsides kasutajaandmeid, käitumist ja eelistusi. Samas on see mõneti kahe otsaga asi: kui jätta algoritmid omapäi tegutsema, võib sarnaselt sotsiaalmeedia platvormidega siingi tekkida diskrimineerimist ja filtrimullides hõljumist.

SEO kuritarvitamine

Kodulehe otsingumootoritele optimeerimise kõrval leidub ka ettevõtteid, kes kasutavad SEO-s keelatud võtteid, nn black hat techniques. Näiteks võidakse otsingumootorites paremale positsioonile tõusmiseks leht soovitud märksõnadega ebaloomulikult üle küllastada, näidata otsingumootorile ja tegelikule kasutajale eri sisu, kuvada teistelt lehtedelt kopeeritud teksti, manipuleerida linkidega, osaledes näiteks lingifarmides, tehes populaarsena näimiseks automaatotsinguid jne.

Otsingumootorile selliste tegevustega vahelejäämine tähendab, et lehte ei näidata enam otsingutulemustes. Siingi on tehisintellekt otsingumootoritele abiks, suutes manipuleerijad tõhusamalt üles leida ning premeerides selle kaudu veebisaite, mis kasutavad eetilisi SEO strateegiaid ja pakuvad kvaliteetset ja asjakohast sisu.

Seega annavad põhjust SEO strateegial regulaarselt silma peal hoida ja seda värskendada ka hiljutised tehisintellektiga seotud arengud, aga ka sinu täiesti luust ja lihast konkurendid, kes oma kodulehti pidevalt täiendavad.

Kokkuvõttes võib öelda, et SEO on dünaamiline valdkond, milles pikaajalise edu saavutamiseks tuleb end uudistega hästi kursis hoida ja oma strateegiaid viimaste trendide järgi kohandada. Kui vajad kodulehe otsingumootoritele optimeerimisel abi, olgu siis esmakordse strateegia väljatöötamiseks või hetkeolukorra hindamiseks ja muudatuste tegemiseks, võta meiega julgesti ühendust aadressil hello@hundredagency.eu või saada päring läbi kontaktivormi.