Videoturundus teeb võidukäiku. Marsi Sina ka kaasa!

Järjest kiireneva elutempo ja suureneva infomüra, sotsiaalmeedia- ja voogedastusplatvormide tuules on juba aastaid kasvanud eri tüüpi videote vaadatavus ja neile pühendatud aeg. Videod on muust sisust kaasahaaravamad, jäävad paremini meelde ja neid jagatakse parema meelega. On viimane aeg hakata ka ise videoturundust tegema.

Videoturundus teeb võidukäiku. Marsi Sina ka kaasa!

Hiljutised andmed näitavad, et inimesed vaatavad iga nädal keskmiselt 17 tundi online-videoid ning 91% tarbijatest soovib näha rohkem ka brändide loodud videosisu, viitsimata lugeda tootetutvustusi. Videote kasuks räägib ka aktiivne kaasatus (videoid jagatakse muu sisuga võrreldes 51% tõenäolisemalt), samuti hea investeeringutasuvus, mida kinnitab suisa 92% videoturundajatest.

Mida ja kus vaadatakse?

Vastavalt HubSpot Blogsi uuringutele vaatavad tarbijad videoid peamiselt selleks, et lõõgastuda, naerda või meelt lahutada. Enim vaadatakse kuni kolme minuti pikkusi klippe, valdav osa turundajatest eelistab oma kogemuste põhjal isegi alla 60-sekundilisi salvestisi. Tihti on ekraaniks mobiiltelefon ja näiteks YouTube’is kui kõige popimas videoäpis tuleb sealt lausa 70% kõigist vaatamistest.

Videoturunduseks sobiva kanali valimisel tasub ennekõike lähtuda sellest, kus on sinu sihtrühm, aga üldisi kasutajaandmeid arvestades reastuvad enim vaadatavad platvormid nii:

  1. YouTube – praeguse seisuga üle 2,6 miljardi kasutaja, neist 122 miljonit on igapäevased aktiivsed kasutajad. Iga päev vaadatakse 1 miljard tundi videoid, kokku umbes 5 miljardit videot. Päevas veedetakse YouTube’is keskmiselt peaaegu 20 min.
  2. Facebook – maailma enim kasutatav sotsiaalmeediaplatvorm, millel on üle 3 miljardi aktiivset igakuist kasutajat. Peaaegu 50% Facebookis veedetavast ajast läheb videote vaatamisele. Facebook on videoturunduse populaarsuselt teine platvorm. Kasutada saab nii eelsalvestatud kui ka reaalajas tehtavaid videoid, kaasatuse mõttes on üldiselt paremad tulemused viimastel. Kuna paljud vaatavad videoid rahvarohketes kohtades, tuleb arvestada, et sageli tehakse seda helita.
  3. Instagram – umbes 1,3 miljardit kasutajat, kellest 91% vaatab videoid Instagramis iga nädal. Instagram on tuntud oma visuaalse sisu poolest: sh lühikesed videoklipid põhivoos, Stories ja IGTV (Instagram TV). See on eriti populaarne noorema publiku seas.
  4. TikTok – 1,6 miljardi kasutajaga platvorm hoiab vaatajaid kõige kindlamalt enda küljes. Keskmine kasutaja on TikTokis keskmiselt 55,8 minutit päevas. Teisel kohal on YouTube 47,5 minutiga. TikTok on eriti popp just nooremate millennialite ja Z-põlvkonna, aga järjest enam ka vanemate kasutajate seas (loe TikTokist lähemalt meie varasemast blogipostitusest).
  5. Snapchat – ligi 600 miljoni kasutajaga kaduvate foto- ja videosõnumite ning lugude platvorm. Üle poole kasutajatest on igapäevased aktiivsed snäppijad, kes saadavad iga minut 2,4 miljonit sõnumit. Platvorm on eriti populaarne just Z-põlvkonna seas.

Oma osa (ja kasvav) on videoturunduses ka X-il (Twitter), LinkedInil ja Pinterestil, kuid need jäävad esimesele viiele siiski tuntavalt alla.

Videoturundus teeb võidukäiku.

Näpunäiteid edukate turundusvideote loomiseks

Kui oled oma sihtrühma ja selle põhjal ka videote postitamise sotsiaalmeedia kanali(d) välja valinud, asu mõtlema sisu ja vormi peale.

  • Määra selgelt video eesmärk. Kas selleks, et reklaamida toodet, tutvustada ettevõtte kultuuri, harida publikut või midagi muud?
  • Tööta välja lugu, mis kõnetab sinu publikut. Ära unusta, et peamiselt soovitakse videoid vaadates lõõgastuda. Seega jutusta mõjusaid lugusid. See aitab vaatajaid emotsionaalselt kaasata ning selliseid videoid jagatakse ja mäletatakse suurema tõenäosusega. Näiteks, esitle inimesi oma brändi taga, näita reaalseid kasutusjuhtumeid jms, mis aitab luua usaldust. Samuti saad videote kaudu inimestega suhelda, kutsudes neid üles avaldama ka nende enda loodud sisu, näiteks mõne sinu toote kasutuskogemuse kohta.
  • Loo sisutihe ja lühike video. Kasuta tähelepanu köitmiseks ja huvi säilitamiseks kaasahaaravaid visuaale, muusikat ja graafikat. Tähelepanu tuleb püüda kohe esimestel sekunditel.
  • Näita oma toote või teenuse väärtust kliendile. Keskendu eelistele, mitte ainult funktsioonidele.
  • Kasuta kvaliteetset visuaali ja selget heli. Professionaalse välimusega video peegeldab brändi positiivselt. Ära unusta oma logo, värve, stiili!
  • Lisa selge ja lühike üleskutse (CTA): vaata veebilehte, telli uudiskiri, vormista tellimus vms.
  • Vorminda video valitud platvormi(de)le sobivaks ja ära unusta ka mobiilile sobivat formaati. Kui oled juba vilunum tegija, katseta ka otseülekannetega 
  • Lisa subtiitrid või tekstiga esiletõsteid, et sisu jõuaks kohale ka helita.
  • Testi videot enne üleslaadimist. Katseta seda väikese rühmaga ja kujutle ka iseend videot vaadates üheks parasjagu hõivatud inimeseks.
  • Kui oled video avaldanud, jälgi kindlasti ka kaasamismõõdikuid (vaatamised, jagamised, kommentaarid) ja lähtu neist järgmiste videote loomisel. Tea, et videote kasutamine võib parandada ka ettevõtte nähtavust otsingumootorites. Nende algoritm nimelt eelistab videosisu ja videote vaatamine eri sotsiaalmeediakanalites annab sulle vaid plusspunkte.

Niisiis, on viimane aeg asuda videoturundust tegema või sellele hoogu juurde andma. Videoid luues aga pea meeles, et kõige tähtsam on autentsus ja vaatajaskonnale väärtuse pakkumine. Tõhus video peaks rääkima lugu viisil, mis vaatajaid kõnetab ja paneb nad tegutsema.

Kui vajad videoturunduse strateegia planeerimisel või sisu loomisel abi, võta meie meeskonnaga julgesti ühendust.