Rege rauta suvel, vankrit talvel ehk miks on hea hakata jõulukampaaniat ette valmistama juba suvel

Jõuluaegses ostutuhinas kipuvad inimesed kulutama tavapärasest rohkem. Sel ajal on tähtis, et ettevõte tuleks klientidele kindlasti meelde, mistõttu on mõistlik asuda rege rautama ja turul pinnast ette valmistama juba varakult. Meie Hundredis soovitame jõulukampaania plaanimisega algust teha just suvel. Miks?

Jõulukampaania, turundus

Eesti inimesed kulutavad iga aasta detsembris umbes 13–15% rohkem kui ülejäänud kuudel keskmiselt, USA-s teenivad kaubanduskeskused aasta viimases kvartalis enam kui kolmandiku kogu aasta käibest. On selge, et hooajalist teenimisvõimalust ei tohi jätta juhuse hooleks. Võimalikult edukaks müügiks aga tuleb end hästi ja soovitatavalt ka pikema perioodi jooksul ette valmistada, sest nii:

  • jõuad kampaaniat paremini plaanida;
  • jõuad teha sihitud ja segmenteeritud kampaaniaid;
  • saad kaubamärgile rohkem nähtavust;
  • saad luua ja tugevdada suhteid klientidega;
  • hoiad kokku kulusid;
  • lood endale kokkuvõttes konkurentsieelise.

Parem plaan

Häid tulemusi on lihtsam teha, kui sul on olnud aega tegevused läbi mõelda, seada selged eesmärgid ja panna paika korralik plaani. Kõige parem lähtepunkt uue kampaania jaoks on eelmise analüüs. Vaata oma möödunud aasta lõpu tegevusi ja neile järgnenud tulemusi, analüüsi kodulehel ja sotsmeedia lehtedel toimunud liiklust, eri toodete müüginumbreid, kliendiprofiile jne. Samuti uuri praegust konkurentsiolukorda turul: kas on esile kerkinud uusi tegijaid, kes võiksid Sinu turuosa endale haarata? Mis toodetega oled eelisseisus, millega mitte?

Nende ja muude näitajate põhjal saad kampaaniale seada realistlikud eesmärgid – konkreetsed, numbrilised, loomulikult – ning eesmärkidest lähtudes plaanida ka eelarvet ja täpsemaid tegevusi.

Rohkem aega tähendab paremat plaani ka selles mõttes, et jõuad leida parimad loovideed, kooskõlastada tegevused tarnijate ja partneritega, panna paika kampaania detailid eri kanalites ja kujundada vajalikud turundusmaterjalid.

Paremini sihitud kampaania

Jõulukampaaniat varem plaanima asudes saad turgu ka põhjalikumalt uurida ja oma sihtrühma tõhusalt segmenteerida. Kui sul on rohkem aega, saad luua isikupärastatud kampaaniaid, mis võtavad arvesse näiteks klientide vanust ja sugu, elukohta, eelistusi ja varasemat käitumist. Mida täpsemalt kampaaniaid sihid, seda suurem on tõenäosus jõuda müügitehinguteni.

Parem nähtavus

Pea meeles: turundus ei tähenda ainult müügiedendust. Konkurentsitihedal perioodil klientidele silma jäämiseks või meelde tulemiseks tuleb enne teha tööd selle nimel, et sinu kaubamärki tuntaks.

Bränditeadlikkuse tõstmiseks hajuta reklaamid nii, et sinu bränd oleks nähtav juba eelnevatel kuudel. Uute klientide usalduse võitmiseks on vaja kliendiga luua mõni varasem kontakt. Seega, kui asud tegutsema enne konkurente, saad oma nähtavust turul suurendada.

Lojaalsemad kliendid

Aastalõpu müügi strateegias tasub rõhku panna ka sellele, et kliendid oleksid sinu kaubamärgile lojaalsed. Adobe uuringute järgi tuleb e-kaubanduses 40% tuludest ainult 8% veebisaidi külastustest. Pühadehooajal aga toovad olemasolevad kliendid uutest klientidest veelgi rohkem tulu: nende tehtud käive kasvas jõulude eel 48%, esmaostjate arvele aga jäi vaid 4% kasv. Samuti aitavad olemasolevad kliendid – eriti, kui nende seas on mõni suunamudija – suust-suhu turunduse ja sotsiaalmeediapostitustega sulle kliente juurde tuua.

Lojaalsuse kasvatamisel on suureks abiks nii klienditeeninduse parandamine kui ka püsikliendiprogrammid. Digiturunduse poolelt tasub asuda klientidega varakult sotsiaalmeedias suhtlema, kasutada meiliturundust, uudiskirju, samas aga on hea teha ka eksklusiivseid pakkumisi nii veebis kui ka otse müügikohas.

Ära unusta ka elementaarset, kasutajakogemust! Enne kampaania algust veendu, et sinu koduleht on lihtsasti kasutatav, meeldiv ja kiire nii arvutis-tahvlis kui ka mobiilis, et sobivate toodete-teenuste leidmine ja ka maksmine-väljaregistreerimine oleks mugav. Tähelepanuta ei saa jätta ka hüljatud ostukorve, mida tekib jõulude ajal tavapärasest rohkem. Tuleta klientidele poolelijäänud oste meelde näiteks meilidega või siis suuna tähelepanu huvi pakkunud kaubale tagasi Google’i, Facebooki ja Instagrami reklaamidega.

Madalamad kampaaniakulud

Turundustegevustega varakult alustades saad ka kulusid kokku hoida, kasutades varajase tellija allahindlusi ja tarnijate paremaid pakkumisi. Samuti saad nii jagada kampaaniakulusid pikema perioodi peale.

Jõulueelsed müügiedenduskampaaniad algavad enamasti oktoobris, mis lööb reklaampindade hinna üles. Enne seda aga on hinnad soodsamad ja seega ka mõistlikum brändinguga tegelda. Aktiivse müügi kallale tuleks kindlasti asuda enne musta reedet ja küberesmaspäeva, mil tehakse suur osa jõuluostudest ja mis on populaarsete „ostupühadena“ viimasel ajal tugevalt kanda kinnitanud ka Eestis.

Konkurentsieelis

Liites kõik ülalmainitu kokku, lood oma ettevõttele konkurentsieelise, sest varajane planeerimine võimaldab köita tarbijate tähelepanu enne, kui teised ettevõtted turu sarnaste pühadekampaaniatega üle koormavad.

Kindlasti on häid põhjuseid jõulukampaaniale juba suvel mõtlema hakkamiseks veelgi. Kui soovid neist lähemalt rääkida ja oma turunduskampaania jaoks kasulikku nõu saada, võta meiega julgesti ühendust aadressil hello@hundredagency.ee.