Väärt sisu loob usalduslikke suhteid ja tasub end kuhjaga ära

Legod on lahedad klotsid ja vaieldamatult ühed populaarsemad mänguasjad maailmas, nii suurte kui ka väikeste seas. Peale selle aga seostub Legoga veel midagi, mis liidab fännid veelgi tugevamini brändi külge: imetlusväärne sisuloome.

Väärt sisu loob usalduslikke suhteid ja tasub end kuhjaga ära

Kui sul on lapsi, tead ilmselt, et Lego kodulehel saab mängida põnevaid arvutimänge ja Netflixist leiab hulga Lego Friendsi multikaid. Lego YouTube’i kanal on pungil lühifilme, komplektide kokkupanemise õppevideoid ja ka kasutajate loodud sisu, brändi sotsiaalmeediaplatvormidel aga tutvustatakse fännide tehtud kujusid-ehitisi ja Lego disainimeeskonna töö telgitaguseid. Kõik need ja palju muudki moodustavad Lego sisuloome, mis hoiab kliente ja suurendab märkimisväärselt müüki.

Võid nüüd mõelda, et tore küll, aga Lego on hiigelettevõte, kellel on sellise sisu tootmiseks ka kopsakas eelarve. Sul on õigus, aga sisuloomega klientide võitmine ja müügi kasvatamine ei ole sugugi vaid suurte pärusmaa, sest sisu saab luua ja nii mõneski kanalis levitada ka väikese eelarvega või suisa tasuta. Loe meie varasematest blogipostitustest näiteks meie klientide edulugude kohta: Tene Kaubandus; Avaeksperdid.

Seekordses postituses uurime lähemalt, mis on sisuloome, miks on see kasulik ja millest sisu loomisel alustada.

Sisu – võti klientide südamesse

Sisuloome on originaalse, väärtusliku ja asjakohase materjali loomine eri vormingutes, näiteks kirjutatud artiklid, sotsiaalmeedia- ja blogipostitused, videod, infograafikud, podcast’id jne. Selle eesmärk on teha sisuturundust ehk kõnetada, kaasata ja teavitada sihtrühma moel, millest ajendatuna teevad potentsiaalsed kliendid lõpuks soovitud toiminguid: sooritavad ostu, tellivad uudiskirja, jagavad sisu teistega vms.

Nii sisu kui ka vormi poolest mitmekülgse ning järjepideva sisuturundusega on võimalik:

  1. suurendada brändi tuntust: tutvusta sisu kaudu brändi isikupära, väärtusi ja teadmisi, muutes brändi nähtavamaks ja tuntumaks;
  2. parandada sihtrühma kaasatust: köitev sisu püüab tähelepanu, julgustab suhtlema ja edendab suhteid klientidega;
  3. tihendada liiklust veebilehel: optimeeri sisu otsingumootoritele ja märkad peagi, et kodulehe külastuste arv hakkab kasvama;
  4. tekitada klientides usaldust brändi vastu: kes ei usaldaks brändi, mis pakub kasulikku infot ja väärtuslikke teadmisi ning aitab lahendada probleeme;
  5. kasvatada müügivihjete arvu ja konversioone: kui aitad sihtrühmal sisu kaudu leida vajalikke lahendusi ja jagad toodete-teenuste kohta näpunäiteid, meelitad ligi huvilisi, kellest võib hiljem saada maksev klient. Hubspoti turundusstatistikast selgub, et näiteks blogi omavad ettevõtted saavad iga kuu umbes 67% rohkem müügivihjeid kui ettevõtted, kus blogi ei peeta;
  6. hoida olemasolevaid ja leida uusi püsikliente: järjepideva, asjakohase ja kaasahaarava sisuga tugevdad kliendisuhteid, julgustad korduvoste ja edendad brändilojaalsust;
  7. turundust teha säästlikult: sisuturundus on üks kuluefektiivsemaid turundustegevusi, mille investeeringutasuvus (ROI) on Forbesi andmetel 177% ehk iga sisuloomesse investeeritud euro toob ettevõttele keskmiselt tagasi 2,77 eurot.

Kuidas sisuloomega alustada ja millest sisu luua?

Nüüd, mil on selge, miks sisuturundust teha, vaatame kuidas härjal sarvist haarata.

Nagu mis tahes muu turundustegevusega, tuleb siingi alustada eesmärkide seadmisest. Kas soovid ennekõike suurendada bränditeadlikkust, tuua veebilehele rohkem liiklust, edendada müüki? Konkreetsete eesmärkide põhjal on lihtsam luua sisuturunduse strateegiat.

Seejärel määratle sihtrühmad, tööta välja võimalikult täpsed kliendiprofiilid ehk persoonad. Mida detailsemalt need paika saad, seda lihtsam on mõista, mis neid kõnetab, mis kanalis ja formaadis sisu nad kõige meelsamini tarbivad.

Nüüd asugi valima teemasid ja neid kõige efektiivsemate formaatidega sobitama. Püüa näiteks ajurünnakul välja selgitada, mis teemad on sihtrühma jaoks asjakohased. Töö hõlbustamiseks võid Sinu sektoris kõige populaarsemaid märksõnu otsida Google’i abil. Samuti ära unusta, et teemad peavad joonduma Sinu brändi väärtustega, sest toimiva sisu eeldus on, et see ning ettevõtte missioon ja visioon ehk n-ö ettevõtte miks räägivad sama keelt.

Kuigi kõige tõhusamad sisuturunduse teemad sõltuvad Sinu ettevõttest, sihtrühmast, sektorist ja ärieesmärkidest, toimivad üldiselt hästi ka järgmised lähenemised:

  1. Hariv sisu: jaga sihtrühmaga teie valdkonna või nišiga seotud väärtuslikku infot, näpunäiteid, õpetusi ja juhendeid, mis võivad olla nii üldhuvitavad kui ka konkreetseid muresid lahendavad.
  2. Tööstusharu trendid ja ülevaated: hoia publikut kursis valdkonna viimaste suundumuste, arengute ja uudistega, osalege ka oma valdkonna üritustel ja jagage sealseid kogemusi.
  3. Kliendilood ja juhtumiuuringud: näita, kuidas on brändi tooted või teenused kliente aidanud.
  4. Tooteesitlused ja ülevaated: tõsta esile toodete või teenuste omadusi, eeliseid ja kasutusalasid, et kliente harida ja aidata neil teha ostuotsuseid.
  5. Telgitagused: näita disaini- ja tootmisprotsesse, tutvusta ettevõtte väärtusi ja kultuuri, et tulla klientidele lähemale ja muuta brändi kuvand inimlikumaks.
  6. Vastuste rubriik: vasta korduma kippuvatele küsimustele ja korralda selgituste andmiseks küsimuste ja vastuste seansse.
  7. Visuaalne sisu: loo visuaalselt ahvatlevat sisu, näiteks infograafikat, diagramme, graafikuid, pilte ja videoid, et edastada teavet köitvamas formaadis, mida inimesed meelsamini ka jagavad.

Kui teemadering selge, koosta ka sisukalender koos iga töölõigu eest vastutajatega, et kõik tekstid, fotod, videod, graafikud ja muu saaks õigel ajal valmis ja veebi üles, ning asuge plaani ellu viima.

Jälgi, et loodud sisu oleks ka otsingumootoritele optimeeritud ning et jagad seda eri kanalites: sotsiaalmeedia platvormidel, uudiskirjades, foorumites jne. Nii parandad sisu nähtavust ja tood oma veebilehele orgaanilist liiklust. Samuti hoia tehtud tööl ja selle tulemustel pidevalt silma peal, et vajadusel strateegiat, teemasid või kanaleid muuta.

Kui kardad, et jääd ajahätta või vajad professionaalset abi, pole mingit põhjust selle pärast häbi tunda. Sisuturundust tegevatest ettevõtetest ligi pooled tunnistavad, et sisuloome teenus, näiteks graafiline disain, videote või animatsioonide loomine või tekstide kirjutamine on majast välja delegeeritud.

Sisuturundus ja sisuloome teenus on ka Hundred Agency üks trumpässasid. Tule meile külla, vaatame Sinu brändi praeguse seisu üle ja visandame tulevikunägemuse, et siis selle nimel looma asuda!