Eesti brändid TikTokis – kes ja miks?

Eesti brändid TikTokis – kes ja miks?

Oleme Hundredi blogis varem välja toonud, et sisuloomeplatvormi TikTok edu järgnevatel aastatel vaid kasvab. Nüüd on lisaks erakasutajatele ka erinevad brändid uue rakendusega julgemalt tutvust teinud ja endale TikToki konto loonud. Suunamudijaid vahendav agentuur Promoty toob näiteks oma blogis välja, et koguni 49% kasutajatest nõustuvad, et TikTok on aidanud neil ostuotsuseid teha. Millised ettevõtted ja brändid täna Eesti maastikul TikTokis toimetavad ja millist sisu nad oma jälgijatele loovad?

Kes on sihtrühm, kellele TikToki kaudu läheneda?

TikTok on ideaalne platvorm Z-põlvkonda ja Millennial-põlvkonda sihtivate kaubamärkide jaoks, kes hindavad lühiajalist ja autentset videosisu. Kuigi valdav osa TikToki kasutajatest on Z-generatsioon vanuses 18-24 eluaastat, liitub selle platvormiga järjest rohkem üle 30-aastaseid kasutajaid. Värske statistika TikToki sisuloojate kohta ütleb, et 42% kasutajatest on vanuses 30–49. See tähendab, et TikTok pole enam pelgalt Z-generatsiooni ja noorematele vaatajaskondadele mõeldud platvorm. Esialgu noorema generatsiooni seas populaarsest rakendusest on saamas põlvkondadeülene kanal, mis annab brändidele juurdepääsu kõigi vanuserühmade vaatajaskondadele. 

Millised Eesti brändid hetkel TikTok’i sisu loovad?

Mitmed Eesti ettevõtted liituvad juba aktiivselt TikTokiga. Kuigi kohalikud kasutajad veel reklaame ei näe, on siiski ka Eesti turundajatel võimalik 1,1 miljardi kasutajaga rakendusest kasu saada. Üks esimesi edukaid näiteid on EASi turismiarenduskeskuse (Visit Estonia) kampaania, mis keskendus võimalusele jõuda uue sihtgrupini – noorteni, kes täna veedavad aega TikTokis, kuid homme teevad reisiotsuseid. Koostöös agentuuriga Age Creative valmis TikToki tantsutrendi järgiv kampaania #kaerajaaning põhisõnumiga „Let’s dance the tough times away!“.

Visit Estonia #kaerajaaning Dance Challenge
Visit Estonia #kaerajaaning Dance Challenge

Aastal 2021 loodud kampaania tulemused olid sellel hetkel:

  • Katvus: 2 000 000+ inimest
  • UGC tantsuvideod: 100+
  • TikTok #kaerajaan video vaatamised: 900 000+
  • TikTok laikid: 6 988
  • TikTok jälgijad: 1018

Lisaks Visit Estonia kontole leiab TikTokist veel selliseid tuntud Eestis tegutsevaid brände nagu Mesikäpp, Telia, Elisa, Sportland, Swedbank, Tele2, Circle K, Tuul ja palju teisigi. Rohkem kui miljardi kasutajaga platvorm meelitab TikTokiga liituma igapäevaselt nii tavakasutajaid kui ka brände, eesmärgiga jõuda oma jälgijateni läbi vahetu ja autentse sisu.

Kui suurt kasu saab TikTokist Eestis tegutsev bränd?

TikTok on kanal, kus on võimalik jälgijaid saada ka ilma reklaamiraha kulutamata. Isegi vaid kümne jälgijaga TikToki konto võib saada tuhandeid või sadu tuhandeid vaatamisi ning luua üleöö mõne viraalse trendi. Täpsemini, Httpool Eesti TikToki kliendipartner Anna-Liise Linholm on varasemalt välja toonud, et TikToki üheks suurimaks eeliseks on algoritm, mis suudab pelgalt 15-20 minutiga läbi hammustada milline sisu on konkreetsele kasutajale meelepärane. See loob väga personaalse kogemuse ning hoiab kasutajaid pikalt kaasatuna.

Linholm lisas, et individuaalsele sisule ülesehitatud algoritmi abil saab reklaamija kätte täpselt talle vajaliku publiku. See on eriline, sest midagi sellist ei ole sihitud reklaami maailmas kunagi varem saavutatud. Platvormi tehisintellekt õpib iga päev aina rohkem ning kõik TikToki kasutajad kogevad sisu unikaalselt. Kuigi Eestis veel TikToki reklaame teha ei saa, on võimalik oma sisu reklaamida 75 keeles ja 150 riigis üle maailma, mis tähendab, et näiteks eksportsuunaga ettevõtted saavad reklaamitud sisu luua nendes 150 sihtriigis. 

Veel enam, ettevõtted saavad võimaluse laiendada enda bränditeadlikkust generatsioonide Z ja Y seas (eriti vanusegrupis 18-34). Tasub teada, et selles vanusegrupis on 60% TikToki kasutajaid, kes ei oma Twitterit ja 45%, kes ei oma Instagrami. See teave on oluline, sest Z generatsioon on hetkel kõige potentsiaalsem ostuvõimeline klient ning TikTokki enda digiturunduse kampaaniast välja jättes kaotab bränd suure osa võimalikest klientidest.