Mitmekesine turundamine – uus võlusõna kampaaniate loomisel ja kliendibaasi kasvatamisel

Veel milleeniumi alguses oli suurte brändide turundusstrateegia suhteliselt ühekülgselt suunatud ainult jõukale härrasmehele. See kõlab loogiliselt, sest rahakott oli nende käes ja nemad esindasid tarbijat. Ei pea olema turundusgeenius, et manada silme ette reklaame, kus naised köögis nõusid küürivad ja mehed portfelliga töölt koju jalutavad. Kuid kerime aega edasi ja oleme jõudnud maailma, mis on täielikult muutumas.

Uued põlvkonnad, uued reeglid

Tänane tarbija on palju mitmekesisem grupp inimesi, kes on erineva päritolu, uskumuste ja ideaalidega. Näiteks ainuüksi Ameerika Ühendriikides on latiinod ja hispaania päritoluga inimesed kõige kiiremini kasvav osa populatsioonist. Teised rassid–asiaadid, põlisameeriklased ja mitmerassilised inimesed, on kasvanud veelgi kiiremini, suuresti tänu sellele, et järjest rohkem noori on segapäritolu peredest.

Peale selle on viimase kümnendiga lisandunud suurel hulgal uusi meediume, mille kaudu kliendile läheneda. Ühelt poolt loob see olukorra, kus ettevõtted on oma tarbijaga otseses suhtluses, teisalt aga on igal ettevõttel võimalik olla globaalne tegija.

Generatsioon Z (1997-2012 aastal sündinud noored) on siiani kõige multikultuursem põlvkond. Mitmekesisus ja kaasatus on Z-põlvkonna juhtivaid põhimõtteid ning see väljendub kõiges, alates nende valitud töökohtadest kuni brändideni mida nad toetavad ja soetavad. Nad mõistavad majandust, tehnoloogiat ja maailmas toimuvat paremini kui ükski varasem põlvkond selles vanuses. Hea näide on 22-aastane Bonnie Chiu, kes on ettevõtte Lensational üks asutajaid ja tegevjuht ning Forbes 30 under 30 tabeli liige. Lensational aitab läbi fotograafia ja lugude jutustamise koolituste arenguriikide naistel elatist teenida.

Klassikalise reklaamikampaania ja lähenemisega on üpriski keeruline uue generatsiooni noori kätte saada. Võrreldes milleeniumi põlvkonnaga on Z-põlvklonna noored esindatud paljudel eri platvormidel ja nad kasutavad aktiivsemalt reklaami blokeerimise tarkvara.

Generatsioon Z inimesed soovivad ennast siduda ettevõtetega millel on kindlad põhimõtted, nad on läbipaistvad oma töö- ja tootmisprotsessis ning nende missioon on muuta maailm paremaks.

Mis on mitmekesine turundamine?

Mitmekesine turundamine/kaasav turundamine (diversity marketing) on turunduse suund, kus nähakse võimalust erinevate kliendigruppidega ühenduse loomiseks.

Eesmärgiks on rääkida suure grupi tarbijatega, vaadates mööda varasemalt kinnistunud “reeglitest”, mis on seotud:

  • soo
  • vanuse
  • rassi
  • sissetuleku
  • seksuaalsusega jne.

Selline strateegia otsib erineva taustaga inimeste ühisosa, mis pole otseselt seotud nende sotsiaalse staatusega. Mitmekesisuse vaade tagab, et kõigi häält võetakse kuulda ning et nende arvamust austatakse ja võetakse arvesse. See annab brändidele võimaluse suhelda kõigi klientidega, olenemata sellest, kes nad on. Planeerides turundusstrateegiaid mitmekesisust arvestades, on võimalik jõuda äritegevuses laiema publikuni. Kui ettevõte jääb oma olemuselt liiga ühekülgseks, võib see koguni mainet rikkuda ja kaasa tuua PR-probleeme.

Mitmekesine turundamine – uus võlusõna kampaaniate loomisel ja kliendibaasi kasvatamisel

Üks viimaste aastate võimsamaid näiteid kaasavast turundamisest on kindlasti olnud lauljanna Rihanna loodud kosmeetikabränd Fenty Beauty. Brändi tulekuga turule 2017. aastal keeras Rihanna suure ilutööstuse pea peale, tuues välja valukohad ehk siis tarbijate segmendid, kes olid teenindamata. Brändi luues oli Rihanna motoks, et mitte kedagi ei jäeta välja. Esmalt tuldi välja 40 erineva jumestuskreemi tooniga, mis vallandas ahelreaktsiooni rohkem kui 530 miljardit väärt olevas võimsas ilutööstuses. Kuna Fenty Beauty turule tulek oli nii edukas ja vajutas sõna otseses mõttes puudu olevale kohale, siis pidid teised ennast kätte võtma. Nüüd on see muutunud normaalsuseks ja minimaalselt 40 erinevat tooni jumestuskreemid on saadaval enamikel suurtel kosmeetikabrändidel.

Mitmekesine turundamine

Teine hea näide on spordigigandilt Nike’ilt. Ülemaailmse pandeemia ajal lõid nad kampaania “The Toughest Athletes”. See hõlmab riigipiiride üleselt tähtsat teemat milleks on rasedus ja beebi kasvatamine.

Kuna kampaania sai loodud ajal kui maailm oli kinni ja suuri videovõtteid ei saanud korraldada, lahendati kampaania sisuloome väga lihtsalt. Iga ema filmis oma teekonda ise, mis tegi sõnumi veelgi erilisemaks ja kliendile äratuntavamaks. Kokku tuli sellest rohkem kui 22 tundi videomaterjali eri maailma nurkadest. Tulevased ja juba praegused emad rohkem kui kuuest riigist, erinevatelt kontinentidelt tõid välja sõnumi, et emadus on ultramaraton.

Kampaaniaga tõmmati tähelepanu inimeste grupile, kes enamasti jääb spordivaldkonnas kõnetamata, kuid kes on suur ja tähtis osa ühiskonnast. Rasedad naised ja beebide emad on aktiivne osa ühiskonnast ning ka nemad tarbivad spordivarustust. Eriti just keha muutumise teekonnal on õige ning mugav riietus üks olulisemaid osasid aktiivse eluviisi juures. “The Toughest Athletes” ülemaailmselt tähtsa sõnumi taha oli peidetud tegelikult ka Nike’i uue emadusriietuse kollektsiooni lansseerimine. Punudes osavalt kokku piiride ja rahvuste ülese teema, suudeti jutustada peale sportimise ka lugu emade igapäeva elust ning luua intiimsem side klientidega.

Walk the walk and talk the talk

Tänapäeva äri ja turunduse üks alustalasid on loo jutustamine. Kui klient tunneb, et sobitub kokku brändi räägitud looga, jääb ta sellele lojaalseks. Kui ta ei leia brändiga ühiseid jooni, siis on imelihtne leida uus bränd, mis tema vaadet rohkem esindaks. Arvestada tuleb ka sellega, et näiteks keskmine ameeriklane näeb päevas vahemikus 4000-10000 reklaami. Seega, lugude jutustamise erinevus on see, mis jääb inimesele silma ja suunab neid mingi brändi poole. Tavalised tarbima kutsuvad värvilised sloganid on muutunud suuresti taustamüraks.

Päriselt mitmekesisust hindavad ettevõtted järgivad mitmekesisust igal tasemel. Peale mitmekesise ja kaasava turundamise loovad nad mitmekesise ettevõtte kultuuri ning panevad kokku mitmekesisema tiimi. Tarbija on piisavalt haritud, et näha läbi tühjadest lubadustest tulevikuks. Lojaalse kliendi saavad endale need, kes loovad päriselt muutusi.

Mitmekesisus ei peaks tänases maailmas olema enam sõnakõlks vaid reaalne osa turundusstrateegia üles ehitamisel ja ettevõtte igapäevaelus.

Kui tunned, et ka sina võiksid oma turunduskampaaniatele mitmekesisemalt läheneda, kuid vajad selleks abi, siis võta meiega ühendust hello@hundredagency.eu